Aktualności

Żeby życie miało smak… zioła w ogrodzie

Tagi: , ,

To zioła, choć dodawane w niedużych ilościach, dodają smaku potrawom, a wręcz decyduje o charakterystycznym smaku potraw regionalnych.

Zioła pomagają nam w walce z chorobami, dolegliwościami, a również świetnie wyglądają i pachną w ogrodowych rabatach.

Są ładne i użyteczne znajdują,a każdy jest w stanie znaleźć zioła w ogrodzie.

Zioła, które leczą i które znajdziemy w naszym ogrodzie

Jakie mają działanie?

  • przyprawowe: bazylia, cząber ogrodowy, rozmaryn, szczypiorek, oregano (czyli lebiodka pospolita), majeranek, czosnek, lubczyk;
  • uspokajające: melisa, kozłek lekarski
  • trawienne: mniszek lekarski, krwawnik pospolity, dziurawiec zwyczajny, mięta pieprzowa, majeranek
  • podnoszące odporność: pokrzywa zwyczajna, mniszek pospolity
  • na infekcję: jeżówka, czosnek, macierzanka
  • na ból gardła: szałwia, tymianek
  • ozdobne: tymianek, szałwia, lawenda pysznogłówka, krawnik pospolity, pysznogłówka, a właściwie każde zioło.

Idealna pora zbioru?

  • W godzinach porannych, w bezdeszczowe dni, tuż po wyparowaniu rosy

Kiedy najlepiej?

  • Zazwyczaj przed okresem kwitnienia, mają wtedy największą zawartość olejków eterycznych

Skąd zbierać?

Kiedy jest dobry moment?

  • Kwiaty, od razu po otwarciu; nasiona tuż po dojrzeniu; korzenie po skończonej wegetacji,a owoce gdy są w pełni dojrzałe.

Jaka ilość?

  • Termin przydatności ziół to około roku. Przemyślmy zatem, jakie są nasze potrzeby. Zazwyczaj ilość przypraw i herbat, które są potrzebne w domu nie jest wielka.

Jak wysuszyć?

  • Idealne do suszenia ziół są miejsca ciepłe, przewiewne i z dobrą wentylacją, czyli strych, suszarki do ziół. Przy zachowaniu ostrożności moze się sprawdzić także piekarnik z otwartymi drzwiczkami.

Jak przechowywać?

  • Pierwsza zasada to chronienie ziół od promieni słonecznych, których niszczące działanie wpłynie na jakość przechowywanych ziół. Najlepsze będą szczelnie zamknięte słoiczki, schowane w szafkach bez dostępu światła.

Jak oznakować?

  • Na słoiczki należy nakleić etykiety z nazwą zioła i datą zbioru. Ułatwi to kontrolę nad zgromadzonym surowcem.