Aktualności

Kwiaty jadalne – z rabaty na talerz 17 maja 2018

Tagi: ,

Kwiaty to prawdziwe dobrodziejstwo dla ludzkości! Są piękne, pięknie pachną i to z nich pochodzi miód i zdrowotne napary.

Ogród na widelcu- o jadalnych kwiatach

  • Po pierwsze i najważniejsze: kwiaty jadalne zbieramy wyłącznie z niezanieczyszczonych miejsc.
  • Kwiaty jadalne ze względu na kolor i zapach są wspaniałą ozdobą wszelkich dań.
  • To właśnie z nektaru kwiatów pszczoły tworzą miód, który jest prawdziwym błogosławieństwem dla ludzi.
  • Z pewnością każdy może przygotować leczniczą herbatkę kwiatową bazując na zbiorach ze swego ogrodu.
  • Pamiętajmy, że nie wszystkie kwiaty są jadalne.
  • Przepisy z kwiatami jadalnymi , które są godne uwagi.
  • Spis kwiatów jadalnych.

Gdzie zbierać kwiaty jadlane?

Na początku warto zamieścić przestrogę. Kwiaty jadalne do celów kulinarnych zbierajmy tylko z własnych działek lub z terenów łąkowych z daleka od dróg. Nie wolno kwiatów zbierać z terenów zanieczyszczonych, przydrożnych i także torów kolejowych. Podobnie, bezwzględnie nigdy nie jedzmy kwiatów opryskanych środkiem ochrony roślin oraz pochodzących z kwiaciarni.

Element dekoracyjny

  • Już niewielka ilość kwiatów dodana do deseru, czy napoju zapewni nam efektowną dekorację.
    Dla przykładu: bratki ogrodowe posiadają, ledwo wyczuwalny delikatny smak, ale stanowią efektowną dekorację, np. Ciast, tortów, galaretek, sałatek i serów, karafek z wodą.
  • Kwiaty lawendy wąskolistnej nie dość, że udekorują nam efektownie ciasteczka, owocowe wypieki, czy karafkę z wodą, to jeszcze nadadzą potrawom smaku Prowansji. Natomiast kwiaty cukinii usmażone w piwnym cieście z pewnością zrobią furorę.

Cud miód

  • Kwiaty to przede wszystkim błogosławieństwo dla ludzkości. To z nich pracowite pszczoły tworzą miód.
  • Już Homer określał miód mianem ‚słodkiej potrawy bogów’, a patron lekarzy Hipokrates i jego uczniowie opracowali ponad 300 przepisów na stosowanie miodu jako lekarstwa.
  • Wiedziano już wtedy, że miód obniża gorączkę i rozrzedza krew oraz wycisza i uspokaja człowieka.
  • Pszczoły muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów aby wytworzyć 1 kg miodu. W związku z ich źródłem pochodzenia te miody nazywamy miodami nektarowymi.

Herbaty i napary z kwiatów- herbatka z lipy

Do przygotowania leczniczej herbatki możemy użyć, na przykład, kwiatostany dwóch gatunków lipy: drobnolistnej oraz szerokolistnej. Najlepsze są kwiatostany z drzew, które rosną w niezanieczyszczonym miejscu. Co więcej, surowiec na herbatkę najlepiej na samym początku jej kwitnienia, w lipcu, podczas suchej pogody. Następnie, kwiatostany suszymy w zacienionym miejscu. Prawdopodobnie powinniśmy uzyskać kwiat o przyjemnym miodowym zapachu oraz żółtobiałym kolorze.
A jakie właściwości, będzie posiadać napar przyrządzony z takich kwiatów? Wypita herbata lipowa zmniejszy napięcie mięśni (w związku z działaniem rozkurczowym), pobudzi produkcję soków trawiennych, wspomoże przepływ żółci do dwunastnicy. Herbata lipowa jest polecana przy przeziębieniu, do łagodzenia stresu oraz podobnie pomoże zregenerować skórę.

Nie wszystko do zjedzenia

Podsumowując, niektóre kwiaty są jadalne i mają korzystne dla człowieka właściwości, a jakich kwiatów nie jemy? Wiele kwiatów jest trujących lub po prostu niejadalnych, to między innymi: barwinek, groszek pachnący, konwalia, hortensja, również kosaciec.
By uniknąć ewentualnych reakcji alergicznych należy zrezygnować z jedzenia pręcików i słupka, a zaczynać jedzenie od niewielkich ilości.

Przepisy

Dodanie kwiatów do zwykłych potraw, sprawi że będą wyglądać pięknie i niecodziennie.

Kwiaty cukinii w piwnym cieście –  http://www.jadlonomia.com/przepisy/kwiaty-cukinii-w-piwnym-ciescie/
Zapiekany omlet z kwiatami cukinii – https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/zapiekany_omlet_z_cukinia_i_kwiatami_cukinii/przepis.html
Babeczki z rabarbarem i syropem z kwiatów bzu czarnego – http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-z-rabarbarem-i-syropem-z-kwiatow-bzu-czarnego

Zdjęcie, wykorzystane w artykule pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com

Przykłady kwiatów jadalnych:

aksamitka (Tagetes),
begonia (Begonia),
bez czarny (Sambucus nigra),
bratek ogrodowy (Viola ×wittrockiana),
chaber bławatek (Centaurea cyanus),
czosnek (Allium sativum),
dynia zwyczajna (Cucurbita pepo),
fiołek trójbarwny (Viola tricolor),
fiołek wonny (Viola odorata),
koniczyna biała (Trifolium repens),
koniczyna łąkowa (Trifolium pratense),
lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia),
liliowiec ogrodowy (Hemerocallis),
nagietek lekarski (Calendula officinalis),
nasturcja większa (Tropaeolum majus),
pysznogłówka dwoista (Monarda didyma),
róża (Rosa),
rumianek pospolity (Chamomilla recutita),
stokrotka pospolita (Bellis perennis),