Aktualności

Z rabaty na talerz- o kwiatach jadalnych 17 maja 2018

Kwiaty to prawdziwe dobrodziejstwo dla ludzkości! Są piękne, pięknie pachną i to z nich pochodzi miód i zdrowotne napary.

>>> Kwiaty jadalne zbieramy z niezanieczyszczonych miejsc
>>> Kwiaty jadalne są wspaniałą ozdobą wszelkich dań
>>> To właśnie z nektaru kwiatów pszczoły tworzą miód, który jest prawdziwym błogosławieństwem dla ludzi
>>> Każdy może przygotować leczniczą herbatkę kwiatową
>>> Nie wszystkie kwiaty są jadalne
>>> Przepisy z kwiatami jadalnymi , które szczególnie polecamy
>>> Spis kwiatów jadalnych

Gdzie zbierać kwiaty jadlane?

Na początku warto zamieścić przestrogę. Kwiaty jadalne do celów kulinarnych zbierajmy tylko z własnych działek lub z terenów łąkowych z daleka od dróg. Nie wolno kwiatów zbierać z terenów zanieczyszczonych, przydrożnych i torów kolejowych. Bezwzględnie nigdy nie jedzmy kwiatów opryskanych środkiem ochrony roślin oraz pochodzących z kwiaciarni.

Element dekoracyjny

Już niewielka ilość kwiatów dodana do deseru, czy napoju zapewni nam efektowną dekorację.
Bratki ogrodowe posiadają, ledwo wyczuwalny delikatny smak, ale stanowią efektowną dekorację, np. Ciast, tortów, galaretek, sałatek i serów, karafek z wodą.

Kwiaty lawendy wąskolistnej nie dość, że udekorują nam efektownie ciasteczka, owocowe wypieki, czy karafkę z wodą, to jeszcze nadadzą potrawom smaku Prowansji. A kwiaty cukinii usmażone w piwnym cieście z pewnością zrobią furrorę.

Cud miód

Kwiaty to prawdziwe błogosławieństwo dla ludzkości. To z nich pracowite pszczoły tworzą miód.
Już Homer określał miód mianem ?słodkiej potrawy bogów?, a patron lekarzy Hipokrates i jego uczniowie opracowali ponad 300 przepisów na stosowanie miodu jako lekarstwa.
Wiedziano już wtedy, że miód obniża gorączkę i rozrzedza krew oraz wycisza i uspokaja człowieka.

Pszczoły muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów aby wytworzyć 1 kg miodu. Miody wyprodukowane przez pszczoły z nektaru zebranego z kwiatów nazywamy nektarowymi.

Herbaty i napary z kwiatów- herbatka z lipy

Do przygotowania leczniczej herbatki możemy użyć kwiatostany dwóch gatunków lipy: drobnolistnej oraz szerokolistnej. Najlepsze są kwiatostany z drzew, które rosną w niezaczyszczonym miejscu. Surowiec na herbatkę najlepiej na samym początku jej kwitnienia, w lipcu, podczas suchej pogody. Następnie kwiatostany suszymy w zacienionym miejscu. Powinniśmy uzyskać kwiat o przyjemnym miodowym zapachu oraz żółtobiałym kolorze.
A jakie właściwości, będzie posiadać napar przyrządzony z takich kwiatów? Wypita herbata lipowa zmniejszy napięcie mięśni (działanie rozkurczowe), pobudzi produkcję soków trawiennych, wspomoże przepływ żółci do dwunastnicy. Herbata lipowa jest polecana przy przeziębieniu, do łagodzenia stresu oraz pomoże zregenerować skóre.

Nie wszystko do zjedzenia

A jakich kwiatów nie jemy? Wiele kwiatów jest trujących lub po prostu niejdalnych, to między innymi: barwinek, groszek pachnący, konwalia, hortensja, kosaciec.
By uniknąć ewentualnych reakcji alergicznych należy zrezygnować z jedzenia pręcików i słupka, a zaczynać jedzenie od niewielkich ilości.

Przepisy
Dodanie kwiatów do zwykłych potraw, sprawi że będą wyglądać pięknie i niecodziennie.

Kwiaty cukinii w piwnym cieście –  http://www.jadlonomia.com/przepisy/kwiaty-cukinii-w-piwnym-ciescie/
Zapiekany omlet z kwiatami cukinii – https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/zapiekany_omlet_z_cukinia_i_kwiatami_cukinii/przepis.html
Babeczki z rabarbarem i syropem z kwiatów bzu czarnego – http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-z-rabarbarem-i-syropem-z-kwiatow-bzu-czarnego

Zdjęcie, wykorzystane w artykule pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com

Spis kwiatów jadalnych:
aksamitka (Tagetes),
anyż (Pimpinella),
bazylia pospolita (Ocimum basilicum),
begonia (Begonia),
bez czarny (Sambucus nigra),
bratek ogrodowy (Viola ×wittrockiana),
chaber bławatek (Centaurea cyanus),
cykoria podróżnik (Cichorium intybus),
czosnek (Allium sativum),
dynia zwyczajna (Cucurbita pepo),
fiołek trójbarwny (Viola tricolor),
fiołek wonny (Viola odorata),
kolendra (Coriandrum sativum),
komosa strzałkowata (Chenopodium bonus-henricus),
koniczyna biała (Trifolium repens),
koniczyna łąkowa (Trifolium pratense),
koper ogrodowy (Anethum graveolens),
lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia),
lebiodka (Origanum),
liliowiec ogrodowy (Hemerocallis),
mniszek lekarski (Taraxacum officinale),
mięta (Mentha),
nagietek lekarski (Calendula officinalis),
nasturcja większa (Tropaeolum majus),
ogórecznik lekarski (Borago officinalis),
ostropest plamisty (Silybium marianum),
pomarańcza gorzka (Citrus aurantium),
prawoślaz lekarski (Althea officinalis),
prawoślaz wysoki (Althea rosea),
pysznogłówka dwoista (Monarda didyma),
robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia),
róża (Rosa),
rumianek pospolity (Chamomilla recutita),
słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus),
stokrotka pospolita (Bellis perennis),
szałwia błyszcząca (Salvia splendens),
szałwia lekarska (Salvia officinalis),
szczypiorek (Allium schoenoprasum),
tymianek (Thymus vulgaris),
wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis).